BARCELONA. Gen-Proteïna

Quina relació hi ha entre els gens i les proteïnes ? Com es llegeix la informació genètica de les nostres cèl·lules? I... a què ens referim quan parlem de mutants i de mutacions? Activitat per a nens i nenes de 2n a 5è de primària.

Els gens i les proteïnes són components essencials del nostre cos i del de tots els éssers vius, però quina relació hi ha entre elles? Com es llegeix la informació genètica de les nostres cèl·lules? En aquest taller aprendrem el llenguatge dels nostres gens, veurem com funcionen i la importància que tenen perquè tot vagi bé en el nostre organisme.

Entendrem què és una mutació, per què podem dir que tots i totes som una mica mutants i construirem una proteïna a partir de la seqüència d’un gen, de la mateixa manera que succeix a l’interior de les nostres cèl·lules a escala microscòpica.

Per últim, aprendrem per què algunes mutacions poden causar malalties i ajudarem a un pacient a identificar el gen mutat que li provoca la malaltia.

Activitat a càrrec de:

  • Alba Pascual Rodríguez : graduada en Biologia per la Universidad del País Vasco (UPV-EHU) i titulada en el máster de Genètica i Genòmica amb l'especialitat de Genètica i Genòmica Evolutiva per l'Universitat de Barcelona. Actualment treballa com investigadora predoctoral a l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu des de 2019, participant a diferents projectes d'investigació a on la seva funció principal és l'anàlisi i interpretació de dades genòmiques, aproximant la investigació genètica a la clínica dels pacients, dins del context de la medecina personalitzada. A més, participa en activitats de divulgació científica (xerrades, tallers…) organitzades per l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu i altres institucions.

  • Gaspar Sánchez Serna: graduat en Biologia per la Universidad de Murcia (UM) i va cursar el màster de Genètica i Genòmica de l'Universitat de Barcelona per especialitzar-se en l'àrea de Genètica del Desenvolupament. Actualment treballa com investigador predoctoral al Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de l'Universitat de Barcelona, concretament al grup d'investigació d'EvoDevo (@evodevogenomeUB), a on realitza la seva tesi doctoral sobre el desenvolupament embrionari d'un animal marí anomenat Oikopleura dioica. A més col·labora amb l'exercici docent del departament en
    la impartició de classes pràcticas i la tutoria d'alumnes del TFG.

  • Anna Altisent: graduada en Genètica per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i titulada al máster de Laboratori de Anàlisi Clínics per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Després de dos anys al sector públic i de la investigació, actualment està exercicint com analista de dades genètiques de pacients en una empresa d'anàlisi clínics, on l'objectiu és trobar un diagnòstic per als pacients i oferir-lis un assessorament genètic adequat. A més, està ampliant els seus coneixements en bioinformàtica cursant el màster d'Anàlisi Bioinformàtic de la Universitat Pablo Olavide (UPO) i participa en activitats de divulgació
    científica.

 

DIA:  26 de març de 2021. 16:30-18:00

PREU:

  • Socis: 5€
  • No socis: 10€

ORGANITZADOR / CONTACTE      
FANJAC BARCELONA - barcelona@fanjac.org
FANJAC
COMPARTIR

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.