QUÈ ÉS FANJAC?


FANJAC és una associació sense ànim de lucre, constituïda el 6 de maig de 2005, per famílies de nen@s i adolescents amb altes capacitats.

La nostra intenció és ajudar aquest col·lectiu amb els següents objectius:

 

  • Ser un referent informatiu.
  • Promoure la recerca en el camp de la detecció i de la intervenció.
  • Col·laborar amb l’Administració.
  • Organitzar tallers i trobades lúdic-culturals.
  • Proporcionar un punt de trobada per compartir.
  • Buscar finançament.

Per aconseguir-ho la nostra associació s'adreça al següents col·lectius:

  • Nens i Nenes
  • Joves
  • Pares i Mares
  • Professionals
  • Administració

Les nostres línies d'actuació són les següents:

  • Enriquiment
  • Orientació
  • Formació
  • Visualització
  • Activitats lúdiques

 

Delegacions

Fanjac Barcelona: barcelona@fanjac.org

Fanjac Girona: girona@fanjac.org 

Fanjac Lleida: lleida@fanjac.org 

EIXOS D'ACTUACIÓ


1. PUNT DE TROBADA

El primer eix d’actuació, el més tradicional a Fanjac, és oferir un espai o Punt de trobada entre iguals: altres persones amb característiques i inquietuds semblants, amb qui poder ser obert i autèntic, sense por de judicis o represàlies. Un espai on sigui normal pensar ràpida i profundament.

Aquesta auto-validació entre iguals facilita la regulació de l’expressió exterior dels trets diferencials amb altres persones fora d’aquest espai de seguretat. Facilita que els joves, nens i nenes es relaxin i deixin de buscar a l’escola o altres indrets allò que ja troben al Fanjac, aprenent a modular-se segons l’entorn. Deixen de sentir-se “bitxos raros” i alhora entenen que hi ha diferents ritmes i estils que han de saber respectar.

2. AUTODESCOBRIMENT I ADAPTACIÓ AL MEDI

Addicionalment, hem fixat quatre eixos fonamentals que donen pas a activitats d’auto-descobriment (identitat, fortaleses i àrees d’interès) i activitats de coneixement i adaptació al medi (funcions executives i habilitats socials).

  • Habilitats socials. L’autonomia és un tret molt valuós i necessari, però portada a l’extrem es pot transformar en inflexibilitat i resistència a les idees dels altres, amb la conseqüent pèrdua de capacitat de treballar equip i una visió molt més estreta de la vida. Si la situació es cronifica poden aparèixer frustració, atacs als altres, estrès i aïllament.

És crucial tenir la capacitat de descobrir, entendre i interpretar els desitjos i intencions dels altres, permetent interaccions socials eficaces. En aquest sentit a Fanjac estem treballant per oferir activitats que enforteixin la intel·ligència emocional, l’empatia, el respecte, l’escolta activa, la resolució de conflictes i les habilitats de comunicació, entre d’altres.

  • Identitat i fortaleses. Els infants amb AACC tenen tendència a adaptar-se al grup per encaixar al món, a expenses de perdre el contacte amb la part vital d’ells mateixos quan creixen. La renúncia a la seva pròpia identitat provoca sentiments de frustració i angoixa a mig termini. A llarg termini, ja a l’edat adulta, aquesta pèrdua d’autenticitat amenaça la qualitat de vida d’un mateix al nivell més profund : “En lloc de tenir les idees més clares a mesura que creixia, em sentia cada cop més inquieta i dispersa. Havia perdut massa anys dubtant sobre quina direcció prendre en la meva vida.”

És important tenir un alt nivell d’autoconeixement i les pròpies fortaleses, però també cal  saber-ho fer servir per tenir un comportament conseqüent i un rendiment adequat a la vida. En aquest sentit estem treballant per oferir activitats que enforteixin les capacitats d’autoconsciència, autoregulació i motivació.

  • Funcions executives. Són processos fonamentals per al nostre dia a dia,  necessaris per planificar, organitzar, guiar, regularitzar i avaluar el comportament per adaptar-se eficaçment a l’entorn i assolir fites. Inclou aspectes tan bàsics com gestionar l’agenda escolar o organitzar el pensament abans d’escriure, però amb l’edat haurien d’evolucionar vers tasques més complexes.

Estem treballant per oferir activitats que ajudin a millorar la planificació, el raonament, la flexibilitat, el filtratge d’informació irrellevant, la presa de decisions, la capacitat multitasca, la gestió del temps i la gestió de l’estrès, entre d’altres

  • Vitamines de coneixement.  Continuem treballant per oferir tallers d’exploració i manipulació d’àmbits d’interès diversos, que mantinguin viva la motivació per a l’aprenentatge  i compensin possibles sensacions d’avorriment o frustració degudes a la seva experiència escolar. Tallers d’enriquiment a on es puguin fer preguntes i reflexions profundes, aprendre dels companys i companyes i treballar en equip,  sense por al rebuig o la burla

3. ACOMPANYAMENT

Per últim, des de Fanjac Barcelona també volem fer un acompanyament per superar certes dificultats específiques però alhora força freqüents, degut a possibles asincronies, dobles excepcionalitats o simplement males costums adquirides.  Ens hem centrat en les dos següents.

  • Treball psicomotriu. Es treballaran el conjunt d’habilitats cognitives que faciliten la connexió i coordinació de la ment amb el cos, permetent major control i precisió sobre aquest. A través de la psicomotricitat i de les sensacions, moviments, jocs i posterior representació, es buscarà establir una relació positiva amb un mateix, amb els objectes, amb l’espai/temps i amb altres persones
  • Dificultats d’aprenentatge.  Es combinaran activitats de millora de l’autoestima i autoconeixement per incrementar la motivació per les tasques dificultoses, principalment relacionades amb la mala lletra, les faltes d’ortografia, els problemes de lectura i els problemes amb el càlcul.

Molt important!!! No es pretén fer teràpia, sinó suport i correcció per als casos lleus i possible detecció de casos que requereixin d’un suport professional individualitzat addicional, que haurà de ser gestionat fora de l’àmbit del Fanjac.

TIPUS D'ACTIVITATS QUE PODEM ORGANITZAR


  • Activitats de lleure i socialització: Sortides culturals i/o d'oci (trobades a l'Harmonia, visites a museus, scape room, sortides de cap de setmana, etc.).
  • Activitats de suport: Tallers de tècniques d'estudi, memorització, de comunicació, tallers de desenvolupament del pensament.
  • Desenvolupament del talent: Actualment tenim possibilitat d'organitzar activitats i tallers relacionats amb matemàtiques i ciències.

VOLS AJUDAR?


Estem buscant voluntaris i voluntàries per organitzar activitats tals com:

  • Xerrades professionals i motivacionals
  • Mentoring per assessorar joves
  • Organitzar i donar suport a activitats 

Si teniu coses a explicar-nos i voleu formar part del nostre equip de voluntariat , si us plau indiqueu-nos els vostres interessos i disponibilitat a travès del formulari https://forms.gle/ujNDkMPoABafJ28o8

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.