GIRONA: Projecte Extracurricular 2025: “Flow-reix!”
Projecte Extracurricular FANJAC-UdG. Vine, relaciona’t i descobreix temes nous des de punts de vista diferents, i amb gent apassionada per aquests temes. Sigues el centre de l'activitat. Flueix, floreix i paladeja,... entra a l’estat de “flow” i gaudeix
Aquest any el projecte extracurricular se centra en l’estat de “flow”. El flow és una experiència òptima en la qual una persona està completament immersa i concentrada en una activitat, experimentant una sensació d’eufòria i control sobre el que fa.
La idea és ajudar a identificar i millorar les àrees d'interès on poden arribar a aquest estat i promoure un desenvolupament integral, facilitar les experiències i les oportunitats del desenvolupament del talent. Donar suport a la construcció de relacions saludables i significatives.
A les activitats del projecte s’han tingut en compte que s’incidís en totes les intel·ligències múltiples, de manera que totes les habilitats dels alumnes puguin ser reforçades:
- dimensió científic-tecnològica (Intel·ligència Matemàtica, i la naturalista)
- dimensió creativa i artística (intel·ligència musical, cinètica corporal i visuoespacial)
- dimensió humanístic-literària (Intel·ligència lingüística)
- habilitats socials (Intel·ligència Intra i interpersonal i existencial)
A les sessions del projecte ens engrescarem, descobrirem, experimentarem, farem amics ...
Properament, ampliarem la informació de les activitats de cada grup i per a cada sessió.
Pels pares oferim conferències on podrem aprendre, intercanviar experiències i compartir moments.“
DESCRIPCIÓ:
Adreçat a nens i nenes amb altes capacitats de FANJAC
Treballarem a tres nivells
1r de primària a 4t de primària
5è de primària a 2n d’ESO
3r d’ESO fins a Batxillerat/cicles
LLOC: Escola Politècnica Superior de la UdG excepte el dia de la conferència inaugural.
EPS de la UdG, Carrer de Maria Aurèlia Capmany i Farnés, 61, Girona, (enllaç googlemaps)
EDATS: de 1r de primària fins a Batxillerat
Per a socis de FANJAC.
Només nens i nenes amb altes capacitats
PREU: 90€
DIA: Dissabte
HORARI: 10:00 a 13:00 h.
DATES de les sessions:
- 14 de desembre de 2024
- 18 de gener de 2025
- 22 de febrer de 2025
- 22 de març de 2025
- 26 d’abril de 2025
INAUGURACIÓ DEL PROJECTE:
- 30 de novembre de 2024, a les 10:00
Conferència inaugural: “Missatge interestel·lar".
A càrrec de Pere Renom i Vilaró.
Llicenciat en biologia per la Universitat de Barcelona (UB) i doctor en ciències experimentals i de la salut per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Va fer recerca en ecologia marina a la UB i continua fent recerca en evolució a l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF).
La seva principal ocupació és la comunicació científica a premsa i televisió. De l'any 2006 al 2019 va treballar de redactor i reporter al programa de divulgació científica de la Televisió de Catalunya "Quèquicom", on va dur a terme més de 140 reportatges, que li van permetre fer immersió sota el gel, volar en globus aerostàtic, saltar en paracaigudes, submergir-se en submarí, creuar nedant l'estret de Gibraltar, córrer una marató, escalar el Cavall Bernat de Montserrat, fer espeleologia o experimentar la ingravidesa en un vol parabòlic amb l'Agència Espacial Europea. Des del 2019 fa una secció setmanal de ciència en directe al programa "Tot es mou", on ja acumula més de 250 intervencions. Aquest any 2024, a més, ha presentat i dirigit el nou programa de ciència “Quèqui”, que consta de 8 capítols, accessibles a la plataforma de 3Cat (https://www.ccma.cat/3cat/que-qui/). Al llarg d’aquest període també ha participat en diversos programes especials com La Marató de TV3, Energies renovable, o el Coronavirus. Ha escrit 4 llibres, i una cinquantena d'articles en revistes divulgatives com Sàpiens, Descobrir, Omnis Cellula, Mètode, o Investigación y Ciencia, així com en revistes científiques com Current Biology, Biology Letters, elife, o Marine Ecology, entre d'altres.
Alguns dels seus treballs han estat guardonats amb el Premi Albert Pérez Bastardas (2002), el Premi Internacional Novo Nordisk (2008), el Premi Boeringer Ingelheim (2008), el Premi Ciència en Acció (2015 i 2018) i el Premi Prisma (2019). També ha estat distingit amb el Premi Dia del Biòleg en la categoria Comunicació biològica/ científica (2024) pel Col·legi de Biòlegs de Catalunya
Temàtica de la conferència:
La comunicació amb possibles civilitzacions extraterrestres forma part de l'imaginari col·lectiu des de fa generacions i són molts els exemples que en donen fe tant a la literatura com al cinema. Aquesta inquietud va propiciar l'inici del programa SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence) cap als anys seixanta del segle passat, que des d'aleshores busca activament senyals d'altres civilitzacions a l'univers. Tanmateix, escoltar l'Univers estant callats no és una manera òptima de comunicar-se. Si a l'altra banda els alienígenes fan el mateix, serà impossible establir qualsevol mena de comunicació. Ara, fruit de la col·laboració entre l'OAUV, CESAR (ESA/INTA/ISDEFE), CAB, IEEC i TV3, neix una nova iniciativa per enviar un missatge a l'espai, plantejada per primera vegada, com un concurs als centres d'ensenyament de tota Espanya de 3r d'ESO fins a 2n de Batxillerat. El missatge guanyador s'ha enviat a Teegarden b, un planeta potencialment habitable de l'estrella Teegarden (situada a la constel·lació d'Àries, a 12,5 anys llum del nostre sistema solar) a través de les antenes de l'INTA al Centre Europeu d'Astronomia Espacial (ESAC) de l'ESA a Villanueva de la Cañada (Madrid).
.
És una sessió per a tota la família. Després de la conferència sortejarem un parell de detalls pels joves de la sala.
CONFERÈNCIES:
En paral·lel a les activitats dels joves hi ha prevists els següents conferenciants pels pares.
- 14 de desembre: Francesc Torralba.
“¿Per a què eduquem? Propòsits nobles.”
“Valors-claus per afrontar el seu futur.”
- 18 de gener: Ester Rafel.
“L’alumnat amb altes capacitats dins els contextos educatius: processos de detecció i intervenció psicoeducativa del Departament d’Educació.”
- 22 de febrer. Jordi Reixac
“Explora el teu veritable potencial creatiu.”
- 22 de març: Núria Visiedo
“Un pentagrama d'emocions.”
Toni Marco
“Què entenem per altes capacitats.”
Anna Pagés
“Salut altes capacitats.” (TÍTOL PENDENT DE CONFIRMACIÓ)
- 26 d’abril: Eva Flores
“Emociona i altes capacitats.” (TÍTOL PENDENT DE CONFIRMACIÓ)
Cada mes, abans de la conferència, publicarem una ressenya del tema i del ponent.
El 2017 el projecte va ser premiat en l’edició del 2016 amb el “XIII Premi d’Experiències Educatives, Josep Pallach”.
El projecte s’articula com a una col·laboració entre la Universitat de Girona, amb l'Escola Politècnica Superior i la Fundació d’Ajuda a Nens i Joves amb Altes Capacitats (FANJAC) i compta amb l’ajut de la Diputació de Girona.
NOTA: si heu d'inscriure més d'un fill feu la inscripció de cop.
Per gaudir dels avantatges dels nostres soci associat a Fanjac aquí