BARCELONA-Xerrada "La singularitat a les Altes Capacitats"

Cada persona és diferent i està en un temps i un espai únic. El seu rendiment i conducta estan determinats per la interacció de moltes variables, unes d’internes de la persona, controlables o no, i d’altres que són ambientals, també controlables o no. Per ajudar aquestes persones s’han de poder interpretar aquestes variables i les seves interaccions resultant un ésser únic, potser inclassificable.

La realitat de les persones que presenten altes capacitats difereixen de les que no les presenten, com també de les que es descriuen en els manuals i publicacions de psicologia. Partim de que cada persona és diferent i que està en un temps i un espai únic. El seu rendiment i conducta estan determinats per la interacció de moltes variables, unes d’internes de la persona, controlables o no, i d’altres que són ambientals, també controlables o no. Per ajudar aquestes persones s’han de poder interpretar aquestes variables i les seves interaccions resultant un ésser únic, potser inclassificable. Proposo que analitzem aquestes variables, que es presenten amb més o menys grau i que es poden observar no sempre amb la necessària claredat. Això comporta dificultats en el moment clau de l’atenció que s’inicia amb la identificació.

  • És necessària la identificació? En quin moment?. Característiques que necessitem identificar.
  • És possible la valoració de les variables identificades? Com descrivim aquestes característiques: la qualitat i la quantitat o valor numèric.
  • Característiques que modulen l’expressió del potencial intel·lectual: les emocions, el temperament, el caràcter, la personalitat en els aspectes personals, i l’educació, els valors, els hàbits adquirits com a variables que s’aprenen i que formen part de l’ambient.
  • Quins perfils es van definint al pas del temps, que podem descriure i que ens serveixen per identificar les persones amb alts potencials intel·lectuals?.
  • Quines seran aquelles característiques particulars, comunes a un ampli nombre de persones i les que cal prestar atenció: les emocions, la sensibilitat, la frustració i un sentit de la diferència.
  • Expressen igual els nois que les noies?.
  • Hi ha situacions de comorbiditat que capgiren la mirada i desenfoquen la identificació?.

Hi ha moltes preguntes a fer i no sempre disposem de totes les respostes. Un cop tenim les característiques generals i específiques d’aquest alumnat i hem identificat les seves necessitats, ens plantegem el següent:

  • Què hauríem d’esperar de la persona en la seva singularitat i en la relació que aquesta estableix amb el seu entorn?

    • A casa, amb pares i germans.
    • A l’escola, amb companys i docents.
    • A l’entorn, amb les activitats complementàries i extraescolars.

  • Finalment, com a pares, quina resposta es dona, en el contínuum de la identificació: l’abans, durant i després de la identificació. Quins patiments tenim, quins són els dubtes i els rols que es toca adoptar. Què podem fer per fer-ho el millor possible?.

 

Conferència a càrrec d'Angel Guirado Serrat, mestre, director, EAP, Inspector d’Educació, Inspector en Cap, Coordinador d’Orientació i Diversitat. Psicòleg especialista en Altes Capacitats i doctor per la Universitat de Girona. Docent tutor a la Universitat Nacional d’Educació a Distància, UNED, a la Facultat de Psicologia i consultor de la UOC. Docent a Postgraus sobre Altes Capacitats a la Universitat de Girona,  de Màsters a la Blanquerna i a la Universitat de Barcelona. Autor de diversos llibres i d’articles. Actualment faig de formador, divulgador i director de l’Observatori de les altes capacitats compaginant-ho amb la presidència del COPC a Girona. El darrer llibre “Las altas capacidades en la encrucijada” es la síntesi actualitzada de les meves darreres publicacions i un contrapunt a la visió actual més tradicional i conservadora.

 

QUAN I ON:

  • 28 de setembre, de 17:00 a 19:00
  • Ateneu l’Harmonia. Sala d'actes Joe Forga

PREU:

  • Socis: gratuït
  • No socis: 10€

Per a qualsevol dubte, podeu contactar amb nosaltres a fanjacbcn@gmail.com

ORGANITZADOR / CONTACTE      
FANJAC BARCELONA - barcelona@fanjac.org
FANJAC
COMPARTIR

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.