Online-Arbres complexos i fractals (de 5è Primària a 2n ESO)

En aquest taller veurem el fascinant món dels arbres complexos i la seva geometria fractal.

Aquest taller online forma part d'un cicle de col·laboració entre FANJAC i el Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA).

En Bernat Espigulé ens parlarà del fascinant món dels arbres complexos i la seva geometria fractal.

El taller introduirà de manera intuïtiva i visual els nombres complexos, la sèrie geomètrica, els conjunts auto-similars i la seva dimensió fractal. El taller finalitzarà amb una activitat pràctica on descobrirem les propietats que amaga un foli DINA4 i el seu arbre complex associat.

De 5è de primària a 2n d'ESO

 

En Bernat Espigulé, és un apassionat de la geometria i la natura especialitzat en l’estudi dels arbres fractals. 

Durant els seus estudis de grau va participar a dos programes d'intercanvi. El primer a la University of California Santa Barbara i el segon a la Heidelberg Universität, on va poder dur a terme un projecte (dins del grup Visualization and Numerical Geometry) sobre l'estudi de punts crítics topològics de famílies d'arbres fractals. Arran d'aquesta recerca va poder participar al Wolfram Science Summer School 2013, publicar dos articles i, tot seguit, obtenir una feina a Wolfram Research.

El seu últim treball de recerca Complex trees and their families of connected self-similar sets realitzat a la Universitat de Barcelona sota la supervisió del Xavier Jarque i la Núria Fagella introdueix la noció d'arbre complex i aporta la base teòrica per estudiar-los i classificar-los des del punt de vista topològic. Aquests nous objectes matemàtics que serveixen de toy models per desenvolupar-hi anàlisi en fractals també tenen un valor artístic. La tardor del 2019 en Bernat va participar al programa ILLUSTRATING MATHEMATICS de l’ICERM a la Universitat de Brown (EUA) https://im.icerm.brown.edu/people/ On va ser introduït a nombroses tècniques creatives per il·lustrar les matemàtiques com la impressió 3D i el tallat làser. Algunes de les seves creacions han estat exhibides a la conferencia Bridges, les Joint Mathematical Meetings, i al museu CosmoCaixa.

 

Actualment Bernat Espigulé és membre del grup de recerca Dinàmica Holomorfa de l'Institut de Matemàtica de la UB, i recentment ha realitzat un projecte pel MoMath, el Museu de Matemàtiques de Nova York, sobre la història de les matemàtiques. Aquest projecte, finançat per la Overdeck Family Foundation i desenvolupat conjuntament amb l’Eric Weinstein (fundador de MathWorld) i un petit equip de l’empresa Wolfram Research, es pot visitar a www.history-of-mathematics.org. Les 8 activitats didàctiques creades per Bernat Espigulé són aptes per a tots els públics i aporten una perspectiva original sobre el desenvolupament històric de la matemàtica https://blog.wolfram.com/2021/10/12/change-your-perspective-on-the-history-of-mathematics-with-these-eight-learning-journeys/.

 

DIA I HORA:

10 de gener del 2022, de 18h a 19h

PREU:
Socis: 10€

No socis:20€

 

 

Barcelona
10/01/2022 · 18:00-19:00h
Inscripcions tancades
ORGANITZADOR / CONTACTE      
FANJAC
FANJAC BARCELONA - barcelona@fanjac.org
FANJAC ELS JOVES - elsjoves.fanjac@gmail.com
COMPARTIR

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.