D’Euclides a internet: L’art de guardar secrets (joves a partir de 3r d'ESO)

Quina relació hi ha entre el DNI, Julius César i els nombres primers? I entre el compositor Beethoven i el codi Morse? Vine a aquest taller de dos dies i aprendràs l'art de guardar secrets!

Aquest taller de dos dies forma part d'un cicle de col·laboració entre FANJAC i el Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA).

Quina relació hi ha entre el DNI, Julius César i els nombres primers? I entre el compositor Beethoven i el codi Morse?

En la sessió farem un viatge pels diferents sistemes i codis de xifrar i desxifrar missatges secrets, des dels temps dels egipcis i dels romans fins a la màquina Enigma de la Segona Guerra Mundial i acabant, si s’escau, amb els sofisticats sistemes actuals basats en l’anomenat sistema RSA. D’aquesta manera aprendrem l’art de guardar secrets a través de la història.  

Per a joves de 3r d'ESO a cicles i batxillerat.

Talller a càrrec de Joan Gómez i Urgellés.

  • Matemàtic, Doctor en Ciències de l’Educació, professor de la UPC, divulgador, conferenciant i tertulià.
  • Actualment imparteix docència en graus d’enginyeria i també en el màster Interuniversitari de Formació de Professorat de matemàtiques.
  • Va presidir la Federació de Professors de Matemàtiques de Catalunya (2002-2004).
  • Ha publicat diversos llibres de divulgació i d'educació matemàtica, els mes recents són “Otras geometrias” i “El arte de Guardar secretos”. També “Zàping Matemàtic”, “Els nombres i el seu encant”, “Diofanto” , “Codificación y criptografia” i  “Las geometría no euclideas”
  • Guardonat amb nombrosos premis i reconeixements, destaca el Premi Joan Profitós (Nit de les Lletres Catalanes, 1999), el Premi d’Educació J. Pallach -1999-, el Premi de Recerca i Innovació Educatives Angeleta Ferrer i Sensat-2004-, el premi sobre Investigaciones y Experiencias Didácticas (Ministerio de Educación, España) -2005. Al 2015 rep el Premi Nacional de divulgació científica Humbert Torres atorgat per la Fundació Catalana de Recerca i Òmnium Cultural.
  • Ha realitzat més de 300 conferencies divulgatives adreçades a mestres, pares, alumnes i al púbic en general.
  • Participa en diversos grups de recerca d’àmbit Nacional e Internacional en l’àmbit de la modelització matemàtica, en aquest àmbit és membre de la recció de la revista MSEL (Modelling in Science Education and Learning): https://polipapers.upv.es/index.php/MSEL
    Per a més informació sobre Joan i la seva feina podeu consultar els següents enllaços:

https://futur.upc.edu/JoanVicencGomezurgelles
https://www.enciclopedia.cat/divulcat/joan-vicenc-gomez-i-urgelles
https://www.juegosydesafiosmatematicos.com/


DIES I HORA: 

7 de gener de 2022 (I)

18:00-19:30

4 de febrer de 2022 (II)

18.00-19:30

 

PREU PELS DOS DIES:

Socis: 20€
No socis:40€

Barcelona
07/01/2022 · 18:00-19:30h
Inscripcions tancades
ORGANITZADOR / CONTACTE      
FANJAC
FANJAC BARCELONA - barcelona@fanjac.org
FANJAC ELS JOVES - elsjoves.fanjac@gmail.com
COMPARTIR

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.