Online - El castell dels Pirineus: introducció al Raonament Crític

Taller d'introducció al raonament crític on s’analitzarà de quina manera podem dir que coneixem alguna cosa, així com les circumstàncies en què això passa.

Sovint, la filosofia i el filòsof solen veure’s com una espècie de savis que han estat a la història, molestant i emprenyant a tota persona que afirmés saber alguna cosa. No obstant això, quina és la saviesa del filòsof? Ras i curt, el fonament de la pràctica filosòfica es basa en assumir que sabem ben poques coses i que la vida és, en molts sentits, una investigació sobre les preguntes fonamentals de l’ésser humà. Al llarg del temps hi ha hagut molts mètodes per intentar transmetre aquesta idea, però en tots ells hi ha una idea clara: per dir que sabem alguna cosa, també hem de saber de quines maneres coneixem i quins son els límits del saber i l’enteniment.

La proposta d’aquest curs és parlar i discutir aquestes qüestions a través d’una introducció al raonament crític. Malgrat que el raonament és una de les eines més potents que tenim per indagar i donar sentit al que ens envolta, és habitual atribuir-li poders estranys. Per exemple, pretendre que un bon raonament digui una veritat absoluta i inamovible. No obstant això, la realitat és mutable, el món canvia i ens canvia en la mesura que nosaltres el canviem a ell.

Una bona forma d’ensenyar tot això és a través dels processos que actuen i donen forma a la manera d’extreure conclusions, altrament dits: inferències. En particular, s’introduirà la deducció, la inducció i l’abducció, amb la clara intenció de mostrar, d’una banda, la fragilitat del nostre coneixement i, de l’altra, la bellesa que s’amaga darrera de la cerca del sentit de -i en- allò que entenem com la realitat.

Sessió 1: Deducció

Què es vol dir amb la frase “elemental, estimat Watson”? És habitual creure que les coses passen de la manera com ho explica el raonament més ben construït. A aquest nexe se’l coneix amb el nom de necessitat, el qual declara que els fets han d’haver passat d’aquella manera i no d’una altra. No obstant això, de quantes coses podem parlar amb tanta seguretat? I què passa quan la necessitat és només una il·lusió? A partir d’exemples i discussions, en aquesta sessió es volen mostrar els límits de la necessitat i mostrar la seva relació amb la veritat i/o la falsedat (dels pensaments i les paraules, no del món!).

Sessió 2: Inducció

Oi que quan alguna cosa no passa com estem habituats que ho faci diem “és l’excepció que confirma la regla?” Darrere d’aquestes paraules s’amaga el fet que estem acostumats a viure i adaptar-nos en un món mutable. D’una banda, afirmem saber coses d’aquest món i, de l’altra, assumim que tot aquest coneixement és provisional. No obstant això, què vol dir aquesta provisionalitat? Una cosa és acceptar unes condicions per conèixer i una de molt diferent concloure que no tenim certeses del món. A partir del concepte d’inducció, en aquesta sessió s’introduirà el coneixement per experiència, pedra de toc del mètode científic. Així mateix, es proposaran exemples que obrin les portes a discutir si la inducció pot operar sola o si, per contra, cal alguna cosa més com, per exemple, aquella cosa que anomenem “mètode hipoteticodeductiu”.

Sessió 3: Abducció

Potser és cert que hi ha coneixement necessari i també de provable. D’alguna manera, estem inclinats a acceptar que el món té un sentit definit i que, malgrat els límits que vivim, podem afirmar coses més o menys certes. Ara bé, què passa amb les experiències noves? I amb les idees que tenim per canviar l’entorn? Quan tenim més d’una explicació per una cosa, com en triem una? Coneixem el món tal com és o com volem que sigui? En aquesta sessió es vol presentar el raonament possible a través de l’abducció. L’objectiu de la sessió és mostrar com emplenem els límits i forats de les nostres teories i, en definitiva, de la realitat. A partir d’exemples, la idea és mantenir un debat i torn de preguntes sobre el tipus de nexe que hi ha entre el que sabem i el que afirmem saber i, finalment, obrir les portes a la diferenciació entre raonar i argumentar.

Taller impartit pel Dr. Alger Sans Pinillos, de la Università degli Studi di Pavia.

Activitat mensual dissenyada per a joves a partir de 4t d'ESO.

3 sessions. Divendres, de 18:00 a 19:30:

  • 29 d'octubre
  • 26 de novembre
  • 17 de desembre

Preu: 45 euros socis.

 

 

Imatge de Patricia Hébert a Pixabay

Els Joves
Inscripcions tancades
ORGANITZADOR / CONTACTE      
FANJAC ELS JOVES - elsjoves.fanjac@gmail.com
FANJAC BARCELONA - barcelona@fanjac.org
COMPARTIR

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.